Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017

Ένα γλυκό σκέτος «πειρασμός» - Πεντανόστιμο και λαχταριστό εκμέκ κανταΐφι!



ο παραδοσιακό εκμέκ κανταΐφι, σε μία… διαφορετική εκτέλεση αφού η βάση του είναι από τσουρέκι!


Για τη βάση θα χρειαστείτε
1 ‏τσουρέκι κομμένο σε φέτες πάχους 1,5 εκ.
λίγο ‏τριμμένο φιστίκι Αιγίνης, για πασπάλισμα
Για την κρέμα θα χρειαστείτε
500 γρ. ‏γάλα φρέσκο, πλήρες
500 γρ. ‏κρέμα γάλακτος 35%-36% λιπαρά
100 γρ. ‏ζάχαρη
80 γρ. ‏κορν φλάουρ
Για το σιρόπι θα χρειαστείτε
350 γρ. ‏ζάχαρη
220 γρ. ‏νερό
50 γρ. ‏γλυκόζη
Εκτέλεση
Βάση και σιρόπι
Απλώνετε τις φέτες τσουρεκιού σε μια λαμαρίνα και τις ψήνουμε στους 160οC μέχρι να ροδίσουν, γυρνώντας τες και από τις δύο πλευρές.
Παράλληλα, ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη για 3 λεπτά (μετράμε το χρόνο από όταν ξεκινήσει ο βρασμός).
Απλώνετε τις φέτες τσουρεκιού σ’ ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. σε μονή στρώση, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια, χωρίς να μένουν κενά. Ίσως περισσέψει τσουρέκι. Σιροπιάζετε τις ζεστές φέτες με το ζεστό σιρόπι. Θα το ρίξετε όλο. Αφήνετε κατά μέρος μέχρι να κρυώσουν και να απορροφήσουν το σιρόπι.

Κρέμα

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη μισή ζάχαρη και την τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά.
Στο μεταξύ ανακατεύετε σε ένα μπολ το κορν φλάουρ με την υπόλοιπη ζάχαρη, προσθέτοντας και λίγο από το ζεστό μείγμα της κατσαρόλας (τόσο όσο να διαλυθεί καλά το κορν φλάουρ).
Μόλις το μείγμα της κατσαρόλας πάρει βράση, αδειάζετε μέσα το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι η κρέμα να πήξει και να αρχίσει να κοχλάζει.
Την αποσύρετε αμέσως και την αδειάζουμε πάνω από τις σιροπιασμένες φέτες τσουρεκιού.
Την απλώνετε και την καλύπτουμε με μεμβράνη, που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην σχηματιστεί κρούστα.

Αφήνετε το γλυκό κατά μέρος και, μόλις χλιαρύνει, το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά, πριν σερβίρετε.
Aν θέλετε, πασπαλίζετε την επιφάνεια με λίγο τριμμένο φιστίκι.
To εκμέκ κανταΐφι των Τούρκων δεν έχει βάση από φύλλο κανταΐφι, όπως έχουμε συνηθίσει εδώ, αλλά από ένα σιροπιασμένο ψωμί, σαν μπριός (εκμέκ άλλωστε σημαίνει ψωμί).
Από πάνω σερβίρουν συνήθως καϊμάκι – όχι το παγωτό βεβαίως, αλλά μια πλούσια κρέμα από βουβαλίσιο γάλα. Η συνταγή που σας δίνουμε είναι πιο εύκολη, καθώς γίνεται με έτοιμο τσουρέκι και μια κρέμα κατσαρόλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου