Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016

H ΛΕΣΒΟΣ ΕΠΕΣΕ! Η ΜΟΡΙΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ!!! ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΞΕΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ «ΛΑΘΡΟ» ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ ΜΕ ΨΕΥΔΕΙΣ ΦΗΜΕΣ! ΕΚΑΨΑΝ ΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΡΙΕΣ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ

Κατεστραμμένο σε ποσοστό πάνω από 60% των εγκαταστάσεών του είναι πλέον το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου. Μετά από την πυρκαγιά που ξέσπασε κατά τη διάρκεια επεισοδίων μέσα στο κέντρο τη Δευτέρα, περισσότερα από 50 αντίσκηνα έχουν γίνει στάχτη.Σε μια πρώτη λύση συζητείται το ενδεχόμενο να ναυλωθεί πλοίο το οποίο θα δέσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης και θα λειτουργήσει ως πλωτό ξενοδοχείο για τους πρόσφυγες ενώ παράλληλα, κατά πληροφορίες αποφασίστηκε στο νησί να σταλούν 2 δοιμιρίες των ΜΑΤ σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες.

Δεκάδες στρέμματα γύρω από το κέντρο της Μόριας κατακάηκαν από την χθεσινή πυρκαγιά και οι κάτοικοι της περιοχής είναι πλέον έξαλλοι, απαιτώντας την άμεση αποσυμφόρηση του hot spot. Οι ντόπιοι διαμαρτύρονται για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την καταστροφή της περιουσίας τους, εφόσον κατά το πλείστον οι εκτάσεις που κάηκαν περιελάμβαναν ελαιοκτήματα.
Οι πρόσφυγες και μετανάστες υποτίθεται ότι σχεδόν στο σύνολό τους επέστρεψαν στο hot spot, μαρτυρίες όμως των κατοίκων αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που περιφέρονται στο νησί εντελώς ανεξέλεγκτοι και χωρίς καμία φροντίδα.
Φωτογραφίες από τον κατεστραμμένο καταυλισμό στη Μόρια

Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι μαζικές διαμαρτυρίες των κάτοικων της Λέσβου, οι οποίοι βγαίνουν στο δρόμο διαδηλώνοντας. Απαιτούν άμεση λύση στο πρόβλημα της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ασκώντας πίεση κατ’ αρχήν στις αυτοδιοικητικές αρχές. Από την πλευρά της πολιτείας, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, διαβεβαιώνει τον δήμαρχο Λέσβου ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη φορέων για την επίλυση του ζητήματος. Αυτό όμως θα καταστεί δυνατόν μετά από την επιστροφή του κ. Μουζάλα από το εξωτερικό, στις 26 Σεπτεμβρίου.
Στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο, σαν καταλύτης αρνητικών εξελίξεων λειτουργεί η παρέμβαση ακροδεξιών ομάδων, οι οποίες παρεισφρέουν και αποπειρώνται να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους την αγανάκτηση των κατοίκων. Η παρουσία αλληλέγγυων των προσφύγων και μεταναστών μετατρέπεται σε «κόκκινο πανί» για τα ακροδεξιά στοιχεία, τα οποία ανεβάζουν την ένταση και, εξ επίτηδες, ωθούν την ήδη αυξημένη ένταση στα όρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου