Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Το απόλυτο γλύκισμα: Αγαπημένη πορτοκαλόπιτα από τον Παρλιάρο!




Μια αγαπημένη συνταγή σε μια πολύ γλυκιά εκδοχή με την υπογραφή του Στέλιου Παρλιάρου.
Υλικά
σιρόπι
  • 450 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια (ακέρωτα)
  • χυμός από ½ λεμόνι
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
πίτα
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 130 γρ. σπορέλαιο
  • 4 αβγά
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια (ακέρωτα)
  • βούτυρο και αλεύρι για το ταψί
Εκτέλεση
σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για 3 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός) και αποσύρουμε. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά.

πίτα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170?C. Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο, το τσαλακώνουμε όπως θα κάναμε με ένα φύλλο χαρτιού και το βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου (όχι πολύ σφιχτά τσαλακωμένο). Συνεχίζουμε βάζοντας δίπλα του άλλα δύο-τρία φύλλα. Τα υπόλοιπα τα βάζουμε σε άλλα ταψιά, για να μη τα στριμώχνουμε.
Βάζουμε τα ταψιά στο φούρνο διαδοχικά και ψήνουμε τα φύλλα για 10 λεπτά. Αφήνουμε τα φύλλα να κρυώσουν.Προθερμαίνουμε ξανά το φούρνο, αυτή τη φορά στους 180?C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 24 εκ.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, τα αβγά, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα και ανακατεύουμε. Σπάμε τα φύλλα σε μεγάλα κομμάτια και τα ανακατεύουμε μέσα στο μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε κατά μέρος για αρκετές ώρες, μέχρι να κρυώσει η πορτοκαλόπιτα και να απορροφηθεί το σιρόπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου