Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Δυστυχώς, άσχημα νέα για τον καιρό σε όλο τον πλανήτη – Τι αναφέρει το περιοδικό TIME




Με το Βόρειο Πόλο να παρουσιάζει θερμοκρασίες μέχρι 4 βαθμούς Κελσίου, ακραίες πλημμύρες σε όλο τον πλανήτη και ρεκόρ καταιγίδων, θα μπορούσε να πει κανείς πώς το 2015 ήταν μία χρονιά με περίεργο καιρό.
Και ενώ το 2015 αποτελεί πλέον παρελθόν, ο περίεργος αυτός καιρός παραμένει εδώ. Δύο παράγοντες που συνέβαλαν στις θερμοκρασίες ρεκόρ του 2015 -το φαινόμενο El Niño και η Αρκτική Ταλάντωση- δε φαίνεται να υποχωρούν κατά τους πρώτους μήνες του 2016. Οι επιστήμονες προβλέπουν άλλον ένα χρόνο θερμοκρασιών-ρεκόρ και ακόμη πιο περίεργα καιρικά φαινόμενα.
Το El Niño, ένα παγκόσμιο κλιματικό φαινόμενο, που προκαλείται από την υψηλή θερμοκρασία της της επιφάνειας της θάλασσας, έχει ήδη αυξήσει την παγκόσμια θερμοκρασία και εντείνει τους τυφώνες στη Δυτική, κυρίως, ακτή των ΗΠΑ. Οι πιο έντονες εκδηλώσεις του φαινομένου, αναμένεται να λάβουν χώρα στις αρχές του 2016, πράγμα που σημαίνει ότι οι υψηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες θα διαρκέσουν μέχρι το Μάη, μπορεί και τον Ιούνη.
Ειδικοί επισημαίνουν ότι το 2016, το El Niño θα αφήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων χωρίς τροφή, και θα προκαλέσει λειψυδρία και ξεσπάσματα επιδημιών, ενώ κάποιες από τις παράκτιες κοινότητες θα καταστραφούν από πλημμύρες και κατολισθήσεις.
Κλιματικά φαινόμενα σαν το El Niño δεν είναι καινούρια, αλλά οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου τα έχει εντείνει και διευρύνει. Πολλές χώρες έχουν αρχίσει σχέδια ούτως ώστε να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων και να επιβραδύνουν έτσι το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αλλά τα αέρια που βρίσκονται ήδη στην ατμόσφαιρα θα συνεχίσουν να προκαλούν περίεργα καιρικά φαινόμενα για τις επόμενες δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου