Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Μας κλέβουν απροκάλυπτα! Τι συμβαίνει με την βενζίνη στην Ελλάδα σε αντίθεση με τις άλλες χώρες του πλανήτη;




Μπορεί στον υπόλοιπο κόσμο το κόστος του πετρελαίου να βυθίζεται και το βαρέλι να γίνεται κάθε μήνα και φθηνότερο, όμως στην Ελλάδα της παραδοξότητας, ο δρόμος προς την αντλία καυσίμου και του ρεζερβουάρ μας αποδεικνύεται ιδιαίτερα επιβλαβής για την τσέπη μας.
Το 2015 είδε τον «μαύρο χρυσό» να χάνει το 40% της αξίας του, αλλά σε σχέση με το 2014 στην Ελλάδα οι τιμές έχουν μειωθεί μόλις 9% στο πετρέλαιο κίνησης, 8% στην βενζίνη και 16% στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η απάντηση σε αυτή την συγκλονιστική ανισορροπία που «πληγώνει» ακόμα περισσότερο καθημερινά την τσέπη του Έλληνα πολίτη είναι η φορολογία.
Στην αμόλυβδη βενζίνη, η Ελλάδα κρατά τα πρωτεία στην φορολόγηση καθώς οι φόροι αντιστοιχούν στο 68% της τελικής τιμής, με τις διαφοροποιήσεις στις διεθνείς τιμές να αφήνουν ανεπηρέαστη την ελληνική «θηλιά» στα καύσιμα. Εξελίξεις που δεν θα γινόταν να μην πληγώσουν και την αγορά καθώς η κατανάλωση έχει σημειώσει θεαματική βουτιά, με την μείωση που έχει καταγραφεί να ξεπερνά το 4% που αντιστοιχεί σε δεκάδες χιλιάδες τόνου πετρελαίου.
Το πετρέλαιο θέρμανσης
Το πετρέλαιο θέρμανσης που έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους τελευταίους δυο μήνες, κινείται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, καθώς η ζήτηση εξαιτίας του καιρού παραμένει ακόμα χαμηλή δίνοντας μια ανάσα στους καταναλωτές αλλά και… στην κυβέρνηση με το φετινό «τσεκουρωμένο» επίδομα.
Οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης αγγίζουν το 50% της τελικής τιμής, διαμορφώνοντας κατά μεγάλο ποσοστό την τιμή που τσακίζει τις τσέπες μας. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κινείται κάτω από τα 77 λεπτά το λίτρο ενώ για τους δικαιούχους του επιδόματος η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 52 λεπτά. Τα περσινά αντίστοιχα επίπεδα ήταν 92 λεπτά το λίτρο με τους δικαιούχους του επιδόματος να το πληρώνουν στα 57 λεπτά.
Απορίας άξιον πως φέτος η κυβέρνηση κατάφερε να δώσει λιγότερο πετρέλαιο σε λιγότερους συμπολίτες μας…
Πηγή: Xrima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου