Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015

Συναγερμός στην ΕΥΠ: Τι συμβαίνει με τις ελληνικές τράπεζες;
Οι ελληνικές τράπεζες δέχονται συνεχείς επιθέσεις από χάκερς αλλά μέχρι στιγμής ανθίστανται σθεναρά! Όλα ξεκίνησαν στις 16 Φεβρουαρίου. Οι επιθέσεις είναι συνεχείς αλλά το μόνο που κατάφερναν οι χάκερς ήταν να δημιουργούν μικροπροβλήματα στο web banking αφού όλες οι δίοδοι έκλειναν γι' αυτούς.
Οι ομάδα που δήλωσε το όνομα Armada Colectiv κατάφερε σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr να διεισδύσει μέχρις ενός σημείου στα συστήματα web banking τριών τραπεζών προκαλώντας ωστόσο μόνο κάποιες δυσλειτουργίες και τίποτε περισσότερο. Σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε πρόσβαση σε λογαριασμούς ή καταθέσεις. Η τελευταία επίθεση έγινε την περασμένη Πέμπτη.
Η σοβαρότητα της κατάστασης διαφαίνεται από το γεγονός ότι στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου έγινε σύσκεψη κυβερνητικών παραγόντων με τραπεζικούς παράγοντες, ενώ από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκαν οι μηχανισμοί τόσο της ΕΥΠ. Οι δράστες της επίθεσης ζήτησαν το συμβολικό ποσό των 750 bitcoins προειδοποιώντας για μεγαλύτερη επίθεση.
Ήδη πάντως οι ελληνικές υπηρεσίες, καταγράφουν την επίθεση ως μεγάλης ισχύος. Πάντως όλα δείχνουν ότι τα συστήματα των τραπεζών άντεξαν, ωστόσο η συντονισμένη επίθεση έχει σημάνει συναγερμό.
Αν και ανάλογες επιθέσεις στα συστήματα web banking έχουν σημειωθεί μεμονωμένα στο παρελθόν και εναντίον μικρότερων τραπεζών η νέα επίθεση αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη σοβαρότητα από τις υπηρεσίες καθώς ήταν μαζική και σαφώς πιο αναβαθμισμένη από τις προηγούμενες. Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι τα συστήματα άντεξαν, ενώ με αφορμή τη νέα επίθεση συστάθηκε ειδική επιτροπή για την παρακολούθηση ανάλογων φαινομένων αλλά και για την ανάπτυξη βελτιωμένων συστημάτων άμυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου