Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Πουτίγκα με ψωμί, βελούδινη κρέμα και σοκολάτα!



Φουσκωτή, γλυκιά και αφράτη, σε αυτή την πουτίγκα με ψωμί, με σοκολατα και βελούδινη κρεμα, δεν αντιστέκεται κανείς.


Υλικά Συνταγής
10 φέτες ψωμί του τοστ
2 κ.σ βούτυρο
1/2 φλ. σταφίδες
4 κ.σ κονιάκ
1 φλ. σταγόνες σοκολάτα
3/4 φλ. μαύρη ή καστανή ζάχαρη
2 φλ. γάλα
1 ½ φλ. κρέμα γάλακτος
1 βανίλια
ξύσμα από 1/2 πορτοκαλί ή λεμόνι
4 μεγάλα αυγά
κανέλα και άχνη για το σερβίρισμα
παγωτό ή λίγη κρέμα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Σε μία μικρή κατσαρόλα, βάζουμε τις σταφίδες με το κονιάκ και τα ζεσταίνουμε. Δεν τα βράζουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να φουσκώσουν οι σταφίδες για 10 λεπτά. Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά για την πουτίγκα με ψωμί.
Κόβουμε τις φέτες από το ψωμί του τοστ διαγώνια σε τρίγωνα. Βάζουμε το γάλα, την κρεμά, τη βανίλια και τη μισή ζάχαρη σε κατσαρόλα να ζεσταθούν ελαφρά και να λιώσει η ζάχαρη.
Χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, με σύρμα, σε μεγάλο μπολ. Λίγο λίγο ρίχνουμε στα αυγά το ζεστό γάλα -κρεμά. Ανακατεύουμε συνεχώς.

Βουτυρώνουμε ένα μικρό πυρέξ. Βουτυρώνουμε τα τρίγωνα ψωμιού και τα στήνουμε στο ταψί με την κομμένη πλευρά να ακουμπάει στο ταψί και τις γωνιές του τριγώνου να εξέχουν επάνω. Τα στήνουμε σαν βεντάλια. Ρίχνουμε τις σταφίδες με το κονιάκ και τις σταγόνες σοκολάτα. Περιχύνουμε με τα υγρά υλικά σιγά σιγά και αφήνουμε να σταθεί η πουτίγκα στον πάγκο και να ρουφήξει τα υγρά της για 30 λεπτά το λιγότερο.
Σε αυτό το στάδιο η πουτίγκα μπορεί να ετοιμαστεί και να μείνει στο ψυγείο για μια νύχτα.
Αφήστε την 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου πριν την ψήσετε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
Βάζουμε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί στο φούρνο. Ακουμπάμε μέσα το πυρέξ με την πουτίγκα. Ρίχνουμε καυτό νερό στο ταψί μπεν μαρί, τόσο ώστε να φτάνει μέχρι τη μέση των τοιχωμάτων του πυρέξ.
Ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει, να αφρατέψει και να σταθεροποιηθεί. Ακουμπάμε με προσοχή στο κέντρο της πουτίγκας για να ελέγξουμε αν σταθεροποιήθηκε.
Αφήνουμε να σταθεί και να γίνει χλιαρή. Αχνίζουμε με άχνη και κανέλα. Σερβίρεται με κουτάλα.
Πηγή: argiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου