Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Για όσους αγαπάνε την καραμέλα γλυκό ψυγείου καραμέλα






Για το παντεσπάνι θα χρειαστείτε
120 γρ. ‏φαρίνα
1 κ.γ. ‏μπέικιν πάουντερ
190 γρ. ‏ζάχαρη Άχνη
1-2 ‏βανίλιες
4 ‏αυγά

Για το σιρόπι θα χρειαστείτε:

350 ml ‏νερό
220 γρ. ‏ζάχαρη
1 κ.γ. ‏νεσκαφέ στιγμής
2 κ.σ. ‏λευκό ρούμι ή κονιάκ

Για την κρέμα θα χρειαστείτε:

1 κουτί ‏φυτική σαντιγύ τύπου morfat που έχετε τοποθετήσει στο ψυγείο
1 κουτί ‏ζαχαρούχο γάλα καραμελωμένο
60 γρ. ‏βούτυρο τύπου lurpack από το ψυγείο κατευθείαν και όχι σε θερμοκρασία δωματίου

Για το γλάσο καραμέλας θα χρειαστείτε:

100 ml ‏νερό
220 γρ. ‏ζάχαρη
200 ml ‏κρέμα γάλακτος
100 ml ‏γάλα εβαπορέ
1/2 κ.γ. ‏αλάτι
3-4 φύλλα ‏ζελατίνης

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε το καραμελωμένο, ζαχαρούχο γάλα: Αφαιρείτε τις χάρτινες ετικέτες από τις συσκευασίες, τοποθετείτε τα κουτιά έτσι σφραγισμένα όπως είναι σε μια κατσαρόλα, τη γεμίζετε νερό και την τοποθετείτε στη φωτιά. Περιμένετε να πάρει βράση, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά , σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε για τρεις ώρες.

Δε θέλετε να σταματήσει ο βρασμός καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αλλά ούτε να εξατμιστεί το νερό. Αν συμβεί αυτό στην πορεία συμπληρώνετε βραστό νερό. Όταν περάσει η ώρα αποσύρετε από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσουν. Είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσετε.

Καλό είναι να ακολουθήσετε αυτή τη διαδικασία από την προηγούμενη μέρα για την ευκολία σας. Επίσης μια καλή ιδέα είναι να βράσετε παραπάνω τεμάχια καθώς διατηρούνται στο ντουλάπι για αρκετό καιρό, πανέτοιμα για μελλοντική χρήση. Καλό είναι να καραμελώνετε δύο ή και περισσότερα κουτιά γάλα μαζί αφού μπορείτε να τα διατηρείτε για καιρό στο ντουλάπι και να τα έχετε έτοιμα για κάθε χρήση.

Ετοιμάζετε το παντεσπάνι: Χτυπάτε στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί για 4-5 λεπτά, σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα και την αδειάζετε σε πυρέξ ή άλλο πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 30×25 εκ. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180C για 25-30 λεπτά. Κάνετε το τεστ με τη λάμα του μαχαιριού για να είμαστε σίγουροι.

Βγάζετε το παντεσπάνι από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώνει οπότε αρχίζετε να ετοιμάζετε το σιρόπι:

Βάζετε σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το ποτό και τα βράζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά μετρώντας από τη στιγμή που θα πάρει βράση το περιεγχόμενο της κατσαρόλας. Αποσύρετε από τη φωτιά , περιμένετε λίγο να καταλαγιάσει ο βρασμός και τότε προσθέτετε τον καφέ στιγμής (προσοχή γιατί φουσκώνει προς στιγμή, γι’ αυτό εξάλλου περιμένετε λίγο πριν τον προσθέσετε στο σιρόπι).

Σιγά-σιγά σιροπιάζετε το παντεσπάνι ομοιόμορφα ρίχνοντας κουταλιές από το σιρόπι, ξεκινώντας από τις άκρες και προχωρώντας προς το κέντρο του.

Το αφήνετε να κρυώσει για ένα μισάωρο και ετοιμάζετε την κρέμα:

Χτυπάτε στο μίξερ τη φυτική σαντιγύ μαζί με το βούτυρο για πέντε λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτετε, συνεχίζοντας το χτύπημα, το καραμελωμένο γάλα κουταλιά-κουταλιά. Όταν ενσωματωθούν όλα τα υλικά η κρέμα καραμέλας είναι έτοιμη. Την απλώνετε πάνω από το σιροπιασμένο παντεσπάνι με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Τέλος ετοιμάζετε το γλάσο καραμέλας:
Μουλιάζετε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό.

Βάζετε στη φωτιά , σε μια μέτρια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τα αφήνετε να βράσουν χωρίς να ανακατεύετε καθόλου για 5-8 λεπτά μέχρι να πάρουν το χαρακτηριστικό χρώμα της καραμέλας.

Δεν το αφήνετε να σκουρύνει πολύ γιατί θα πικρίσει. Όταν η καραμέλα είναι έτοιμη, αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε σιγά-σιγά ανακατεύοντας διαρκώς την κρέμα γάλακτος και το γάλα.

Τελευταίο προσθέτεστε το άλατι και τα φύλλα ζελατίνης πολύ καλά στιμένα. Ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να έχετε ένα βελούδινο καραμελένιο μίγμα. Περιμένετε να κρυώσει λίγο (αν θέλουμε το μεταφέρετε σε ένα γυάλινο μπωλ για να κρυώσει πιο γρήγορα) και με προσοχή το αδειάζετε πάνω από την κρέμα.

Παγώνετε για λίγες ώρες στο ψυγείο και το γλυκό σας έιναι έτοιμο.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρετε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου