Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Πεϊνιρλί με αφράτη ζύμη

Υπάρχει καλύτερος μεζές από το ζεστό, ξεροψημένο πεϊνιρλί; Όχι δεν υπάρχει!
Καταπληκτικός, γρήγορος και πεντανόστιμος, που γίνεται πάρα πολύ εύκολα, αλλά που, μέχρι να καταλάβουμε τι έγινε, έχουμε φάει τρία - τέσσερα!
Κι αν σταματήσουμε σε αυτά έχει καλώς, αλλιώς ...



Πεϊνιρλί με αφράτη ζύμη


Υλικά


   Για τη ζύμη
 

•    4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    1⅓ κούπας φρέσκο γάλα στους 40°C
•    60 γραμ. μαγιά νωπή ή 2 φακ. ξερή
•    ½ - 1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
•    ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
•    4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    λίγη ρίγανη (προαιρετικά)

    Για τη γέμιση

•    2 κούπες γκούντα τριμμένη
•    2 κούπες κασέρι τριμμένο
•    2 κούπες κεφαλογραβιέρα τριμμένη
•    6 λωρίδες μπέικον ψιλοκομμένες
•    6 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες
•    μαργαρίνη για επικάλυψη

Εκτέλεση

Σ' ένα μπολ βάζουμε το γάλα, την ζάχαρη και διαλύουμε μέσα τη μαγιά.
Ρίχνουμε 3 κουταλιές αλεύρι και κάνουμε ένα χυλό. 

Τον σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τον αφήνουμε 15' να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Αμέσως μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, στο χυλό με τη μαγιά και τα ζυμώνουμε, σε ζύμη απαλή και ελαστική.
Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε 30' να διπλασιαστεί.
Πεϊνιρλί με αφράτη ζύμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πεϊνιρλί με αφράτη ζύμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 22 - 24 μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε οβάλ φιλαράκια 12 εκ. περίπου.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και την τοποθετούμε στο κέντρο, κατά μήκος σε κάθε φυλλαράκι.


Βρέχουμε λίγο τις άκρες, των φύλλων, δεξιά κι αριστερά και κλείνουμε τα πεϊνιρλί, σχηματίζοντας μικρές βαρκούλες.
Τα αραδιάζουμε σε ελαφρά βουτυρωμένη λαμαρίνα ή ταψί.


Τα αλείφουμε ελαφρά με λίγη μαργαρίνη, τ' αφήνουμε  να στάθουν 15' να ανέβει η ζύμη και ψήνουμε στους 190°C για 20' περίπου, να ροδίσουν καλά.

Τεμάχια: 22 - 24

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου