Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Μια ιταλική συνταγή που κάνει το γύρω του διαδικτύου






Αφράτη κρούστα πατάτας που κλείνει μέσα της αλλαντικά και λιωμένο τυρί; Και όλο αυτό μέσα σε λίγα λεπτά; Μπορεί να βλέπετε ότι γίνεται στο τηγάνι, αλλά δεν υπάρχει ουσιαστικό «τηγάνισμα» με λάδι. Ακολουθήστε προσεκτικά τη συνταγή και δείτε και το βίντεο στο τέλος του άρθρου για διευκόλυνση. Θα χρειαστείτε: Για τη ζύμη πατάτας: 500 γρ. πατάτες 120 γρ. αλεύρι 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο αλάτι  3 κ.σ. τυρί τριμμένο πεκορίνο ή παρμεζάνα

Για τη γέμιση: 5 φέτες ζαμπόν 6 φέτες τυρί μοτσαρέλα ή έμενταλ ή τσένταρ ή γκούντα 2 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, για βούρτσισμα της επιφάνειας Προσοχή! Δοκιμάστε το ζαμπόν και τα τυριά σας για να ελέγξετε το αλάτι! 

Εκτέλεση

 Καθαρίζετε τις φλούδες από τις πατάτες και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις στραγγίζετε, τις τοποθετείτε σε μεγάλο μπολ και τις πολτοποιείτε σε πουρέ. Προσθέστε μια πρέζα αλάτι, το τριμμένο τυρί, το αυγό ελαφρώς χτυπημένο και το αλεύρι σταδιακά μέχρι να έχετε μια λεία ζύμη. Παίρνετε ένα τηγάνι διαμέτρου 24 εκ. και το αλείφετε με λίγο λάδι ή βούτυρο. Τοποθετείτε μέσα τη μισή ζύμη πατάτας και την απλώνετε ισομερώς, με αλευρωμένα χέρια, στη βάση του τηγανιού. Στρώνετε από πάνω τις φέτες ζαμπόν και τυριού. Παίρνετε την άλλη μισή ζύμη, την τοποθετείτε πάνω από το ζαμπόν και το τυρί, πιέζετε με τα χέρια σας, ώστε να κλειστεί καλά το τυρί και το ζαμπόν. Τοποθετείτε το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας σας, σε μέτρια φωτιά και τηγανίζετε μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά από τη κάτω πλευρά. Όταν είναι έτοιμο από τη κάτω πλευρά, σκεπάζετε από πάνω με ένα πιάτο και τη αναποδογυρίζετε (σαν ομελέτα) από την άλλη πλευρά. Ψήνετε και από αυτή τη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Τη κατεβάζετε από τη φωτιά τη αλείφετε με το βούτυρο και τη σερβίρετε ζεστή. Εναλλακτικά: Μπορείτε, αντί να τη τηγανίσετε, να ψήσετε τη πίτσα σας σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο μέχρι να ροδίσει (γύρω στα 20-30 λεπτά). Αν δεν μπορείτε να τη γυρίσετε με πιάτο, τότε βάλτε κάτω και πάνω αντικολλητικό χαρτί και γυρίστε τη με ένα καπάκι (δείτε τις εικόνες πιο πάνω). Δείτε το βίντεο της συνταγής:


Giallozafferano


4 σχόλια: