Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017

Στριφτάρια: Πεντανόστιμη πίτα λαχανικών από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!






Υλικά Συνταγής
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 αυγό
1/3 φλ. γιαούρτι ή γάλα
2 κ.σ μαύρο σουσάμι
Για τη γέμιση
3-4 κ.σ ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 καρότα χοντροτριμμένα
2 κολοκύθια χοντροτριμμένα
4 πιπεριές χρωματιστές κομμένες σε φέτες
αλάτι
πιπέρι
350 γραμ. φετα σε χοντρά τρίμματα
350 γραμ. ανάμεικτα τριμμένα τυριά
2 φωλιές φιδέ ψιλό
λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε πρώτα το άλειμμα για την πίτα με λαχανικά (στριφτάρια). Βάζουμε σε ένα μπολ το αυγό, το γιαούρτι, το γάλα και το μισό ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε με πιρούνι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Αφήνουμε το χωριάτικο φύλλο στον πάγκο, να πάρει θερμοκρασία δωματίου.

Για τη γέμιση
Ζεσταίνουμε τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3-4′. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, κολοκύθι, καρότο, πιπεριά και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά, να πιούν τα υγρά τους για λίγα λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε το δυόσμο, το φιδέ σπασμένο και ανακατεύουμε να τραβήξει τα υγρά της γέμισης. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως.

Ανακατεύουμε τα τυριά σε ένα μπολ.
Ανοίγουμε τα φύλλα. Πιάνουμε ένα φύλλο με λαδωμένα χέρια και ελαφρά το τραβάμε να τεντώσει. Το ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί και το αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό-γάλα-λάδι.
Γεμίζουμε πεταχτά με γέμιση την επιφάνεια και πασπαλίζουμε πεταχτά, με λίγο τυρί. Τυλίγουμε ρολό -μπαστούνι και στρίβουμε ταυτόχρονα το στριφτάρι. Το τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψί ή σε λαδωμένη λαμαρίνα.
Όμοια φτιάχνουμε και τα 6 στριφτάρια.
Αφού τα τοποθετήσουμε όλα στο ταψί, στην σειρά πλάι-πλάι, τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό-γάλα-λάδι.
Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στατιστικά αντιστάσεις στους 180 βαθμούς C στην κάτω σχάρα για περίπου 45′ να ροδίσουν τα στριφτάρια.
Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς C στη μεσαία σχάρα μέχρι να ροδίσουν καλά.
Αφήνουμε τα στριφτάρια να κρυώσουν για 10′ και να τραβήξουν τα υγρά τους. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.
Πηγή: Argiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου