Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Ογκρατέν με τυριά και μανιτάρια!





Για τους λάτρεις των ζυμαρικών!
Τι χρειαζόμαστε:
500 γραμμάρια πένες ή μακαρόνια για πατσίτσιο No 2
300 γραμμάρια μανιτάρια champignon κομμένα σε ροδέλες
250 γραμμάρια τυρί φέτα θρυμματισμένο
250 γραμμάρια τυρί ημίσκληρο τριμμένο
200 γραμμάρια τυρί γκούντα τριμμένο
25 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο




Για πασπάλισμα
κεφαλοτύρι
φρυγανιά
Για τη μπεσαμέλ - mornay sauce
50 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο
50 γραμμάρια αλεύρι
1 λίτρο χλιαρό γάλα
1 κρόκο αυγού
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο τριμμένο




Πώς το κάνουμε:
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό (1 λίτρο για κάθε 100 γραμμάρια ζυμαρικών), αλατίζουμε και ρίχνουμε τα ζυμαρικά, για να βράσουν, τόσο όσο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας. Αφού γίνουν, τα σουρώνουμε. Στη κατσαρόλα σοτάρουμε τα μανιτάρια με το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, τα τυριά και τη μισή ποσότητα της μπεσαμέλ και ανακατεύουμε. Τα ρίχνουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη ποσότητα της μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45'-60' στους 200ο C. Για τη μπεσαμέλ - mornay sauce: Σε άλλη κατσαρόλα αφήνουμε να λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μ' ένα αναδευτήρι για 1'-2' σε μέτρια φωτιά (άσπρο roux). Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα σταδιακά, συνεχίζουμε το ανακάτεμα διαρκώς, μέχρι να δέσει και αλατοπιπερώνουμε (διαδικασία της μπεσαμέλ). Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον κρόκο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε (διαδικασία της mornay sauce).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου