Υλικά:
Για το κέικ
250 γρ. βούτυρο αγελάδας (σε θερμοκρασία δωματίου)
4 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
2 νεροπότηρα ζάχαρη
Ξύσμα από 4 μανταρίνια
½ νεροπότηρο συμπυκνωμένο γάλα και το υπόλοιπο ½ του ποτηριού χυμός μανταρινιών
2/3 κρασοπότηρου ουίσκι
500 γρ. αλεύρι Φαρίν απ
Για την κρέμα
400 ml χυμός μανταρινιών
50 γρ. βούτυρο αγελάδας
2 αυγά
4 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη (160 γρ.)
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
Για την επικάλυψη
200 ml κρέμα γάλακτος
150 γρ. μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα (σε κομματάκια)
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος (σε κομματάκια)
1 πρέζα αλάτι
1 κουτ. σούπας βούτυρο
Εκτέλεση:
1. Φτιάχνουμε πρώτα το κέικ: Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε διαδοχικά ζάχαρη και ένα-ένα τα αυγά, κατόπιν το ξύσμα μανταρινιών με το ουίσκι, συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ και στο τέλος προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το ανάμεικτο γάλα και το χυμό μανταρινιών. Μόλις δούμε ότι το μείγμα είναι έτοιμο και αφράτο, σταματάμε το χτύπημα.
————————
2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί Νο28 και απλώνουμε στο εσωτερικό του το μείγμα του κέικ. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα περίπου (ανάλογα και με το φούρνο μας).
Αφού ψηθεί, αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 1 τεταρτάκι και στη συνέχεια το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Καλό είναι, το κέικ να το φτιάξουμε από την προηγούμενη ημέρα ώστε να μπορέσουμε να το κόψουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια σε δίσκους, χωρίς να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με τη (μαλακιά) υφή του. Τέλος, χωρίζουμε το κέικ σε 3 ομοιόμορφους –όσο είναι δυνατόν- δίσκους (βάσεις) και τους αφήνουμε στην άκρη.
————————
3. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε κατά μέρος να πέσει η θερμοκρασία της. Σε κατσαρολίτσα, χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το χυμό μανταρινιών, τη ζάχαρη με το βούτυρο, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε, βάζοντας τα στη φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς και μόλις δούμε ότι η κρέμα αρχίζει και πήζει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα.
Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία και απλώνουμε ποσότητες κρέμας στην επιφάνεια κάθε δίσκου-κέικ, βάζοντας τον ένα πάνω στον άλλον με μεγάλη προσοχή. Στο στάδιο αυτό της εκτέλεσης προσθέτουμε και το νόμισμα.
————————
4. Στο τέλος φτιάχνουμε τη γκανάζ: Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, χωρίς όμως να την αφήσουμε να βράσει. Έπειτα, την προσθέτουμε σε λεκανίτσα όπου έχουμε ήδη κομματιάσει τις δύο κουβερτούρες.
Ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι, το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει και γυαλίσει η σάλτσα. Την αφήνουμε να κρυώσει και τη στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια της βασιλόπιτας αλλά και στα πλαϊνά της. Τέλος, τη διακοσμούμε όπως θέλουμε… Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!
Χρόνος εκτέλεσης: 120 λεπτά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου