Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας: Σοκολατένιο κέϊκ σιροπιαστό με ζαχαρούχο γάλα και σοκολάτα!





Μια υπέροχη συνταγή για ένα πλούσιο σοκολατένιο κέικ, εμποτισμένο με φανταστικό μείγμα λιωμένης σοκολάτας και ζαχαρούχου γάλακτος.
Ολοκληρώνεται με σοκολατένια σαντιγί και σταγόνες σοκολάτας.
Το απόλυτο γλυκό για τους λάτρεις της σοκολάτας.

Υλικά συνταγής

Για το κέϊκ σοκολάτας:
  • 1¾ φλ. τσαγιού αλεύρι
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • ¾ φλιτζάνι χωρίς ζάχαρη κακάο σε σκόνη
  • 1½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 2 αυγά
  • 1 φλ. τσαγιού στιγμιαίος καφές [ή 1 φλ. τσαγιού βραστό νερό]
  • 1 φλ. τσαγιού γάλα
  • ½ φλιτζάνι φυτικό έλαιο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το καραμελένιο σιρόπι σοκολάτας:
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα [400 γρ.]
  • 1 φλ. τσαγιού σταγόνες σοκολάτας
Για την επικάλυψη σοκολατένιας σαντιγί:
  • 2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 36 % λιπαρά
  • ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • ¼ φλ. τσαγιού κακάο σκόνη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1½ φλ. τσαγιού μίνι σταγόνες σοκολάτας για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος 22 x 32 εκ. περίπου και το αφήνετε στην άκρη.
Για το κέϊκ σοκολάτας: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε καλά όλα τα ξηρά υλικά [αλεύρι, ζάχαρη, το κακάο, τη σόδα, το μπέϊκιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτετε τα αυγά, το γάλα, το σπορέλαιο και τη βανίλια και τα χτυπάτε με το μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, για 2 λ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε και τον καφέ [αν δεν προτιμάτε το καφέ βάζετε το νερό] και χτυπάτε για λίγο μέχρι να ενσωματωθεί και να έχετε ένα σχετικά υγρό μείγμα.
Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λ [κάντε το πείραμα με το μαχαίρι ή σουβλάκι και αν βγει στεγνό το κέϊκ είναι έτοιμο]. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει. Αν έχει φουσκώσει στο κέντρο και έχει κάνει “ρωγμές” το πιέζετε ελαφρά με τις παλάμες σας ώστε να το ισιώσετε και να “κλείσουν” οι ρωγμές.
Μόλις κρυώσει, κάνετε με την ανάποδη ενός κουταλιού η πιρουνιού, αρκετές, μεγάλες τρύπες σε όλη την επιφάνεια του κέϊκ και το αφήνετε στην άκρη.
Για το καραμελένιο σιρόπι σοκολάτας: Τοποθετείτε σε μέτριο μπολ τις σταγόνες σοκολάτας. Ρίχνετε σε κατσαρολίτσα το ζαχαρούχο γάλα και μόλις πάρει βράση το ρίχνετε στο μπολ πάνω στις σταγόνες σοκολάτας. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν οι σταγόνες και έχετε ένα λείο, σοκολατένιο μείγμα.
Περιχύνετε όλη την επιφάνεια του κέϊκ φροντίζοντας να “γεμίσουν” όλες οι τρύπες ώστε να εισχωρήσει μέσα στο γλυκό το σοκολατένιο σιρόπι καραμέλας. Το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει και μετά το βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
Για την επικάλυψη σοκολατένιας σαντιγί: Χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη, το κακάο και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάτε λίγο ακόμα να ενσωματωθούν. Στρώνετε τη σαντιγί πάνω από κρύο κέϊκ με τη κρύα πλέον σοκολατένια καραμέλα, τη στρώνετε ισομερώς και πασπαλίζετε με τις σταγόνες σοκολάτας.
Σοκολατένιο κέϊκ σιροπιαστό


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου