Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2016

Σαγανάκι φούρνου με μελιτζάνες…το φανταστικό




Σαγανάκι φούρνου με μελιτζάνες και καπνιστό τυρί. Ένα καλοκαιρινό και πεντανόστιμο πιάτο για το οικογενειακό ή και επίσημο τραπέζι σας.
ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

2 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες σε φέτες 0,5 εκ.
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 3 φρέσκες ντομάτες
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1/2 φλ. τσαγιού φύλλα φρέσκου βασιλικού ή μαϊντανού ψιλοκομμένα
250 γρ. τυρί μετσοβόνε τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη [*]
3 μεγάλα αυγά
φρέσκο γάλα
αλάτι πιπέρι
50 ml ελαιόλαδο + επιπλέον ελαιόλαδο για το τηγάνισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Αλατίζετε τις μελιτζάνες και τις αφήνετε σε ένα σουρωτήρι για 30 λεπτά, να “ιδρώσουν” για να ξεπικρίσουν. Μόλις ξεπικρίσουν τις ξεπλένετε καλά, με πολλά νερά και τις στεγνώνετε πιέζοντάς τες με χαρτί κουζίνας.

Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε τα 50 ml ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 λ μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε για 1/2 λ. Βάζετε το βασιλικό ή το μαϊντανό, 1/2 κ.γ. ζάχαρη αλάτι και πιπέρι, 1/2 φλ. τσαγιού ζεστό νερό, ανακατεύετε και τα αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να σωθούν τα υγρά του.

Ρίχνετε σε ένα μεγάλο τηγάνι αρκετό λάδι και το ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζετε τις μελιτζάνες (σε δόσεις) για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170° C και λαδώνετε ελαφρώς ένα ταψί 24 εκ. περίπου. Βάζετε σε ένα μπολ τα αυγά, το γάλα και αλατοπίπερο και τα χτυπάτε με σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.

Στρώνετε τις φέτες μελιτζάνας στο λαδωμένο ταψί με τέτοιο τρόπο ώστε η μία φέτα να καλύπτει την άλλη κατά το ήμισυ. Σκορπίζετε ομοιόμορφα το μείγμα της ντομάτας, ρίχνετε από πάνω το τυρί και περιχύνετε με το μείγμα αυγών.

Ψήνετε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού. Το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
[*] Προαιρετικά μπορείτε να αντικαταστήσετε το καπνιστό τυρί μετσοβόνε με άλλο καπνιστό ή με άλλο κίτρινο τυρί αρεσκείας σας, όπως τσένταρ, ένταμ, κασέρι, έμενταλ.

Σημείωση: Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, βουρτσίστε με λίγο λάδι τις μελιτζάνες και ψήστε τες στο φούρνο και από τις δύο πλευρές μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ντοματάκια κονκασέ με 2-3 φρέσκες ντομάτες σε κομματάκια και σκόρδο [χωρίς κρεμμύδι] τα οποία θα στρώσετε πάνω από τις μελιτζάνες ως έχουν χωρίς να τα προβράσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου