Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Απανωτά εγκεφαλικά: Θεϊκά σοκολατάκια με καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα και σοκολάτα!




Αυτα τα σοκολατακια ειναι μπουκια και απολαυση! Διαβάστε αναλυτικά την συνταγή  και θα πάθετε πλάκα... 
Yλικά:
350 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα 55% κακάο, ψιλοκομμένη
400 γρμ. dulce de leche, σπιτικιά (καραμελωμένο γάλα ζαχαρούχο.Βάζουμε το κουτί σφραγισμένο όπως είναι σε μία κατσαρόλα μεγάλη, -μπορούμε να βάλουμε 2-3 μαζί, δεν χαλάνε για αρκετούς μήνες-, και τα σκεπάζουμε καλά με νερό.Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 2,5 έως 3 ώρες περίπου. Προσθέτουμε νερό όποτε χρειαστεί.Προσοχή!! δεν το ανοίγουμε ποτέ καυτό, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς) ή έτοιμη από σούπερ μάρκετ
115 γρμ. κρέμα γάλακτος
40 γρμ. σκόνη κακάο άγλυκο, για το πλάσιμο
450 γρμ. κουβερτούρα 35% κακάο, ή κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη
1/4 φλιτζανιού καραμελωμένα καρύδια, ή αμύγδαλα, φουντούκια, κ.λ.π. ψιλοκομμένα

Εκτέλεση:
1. Καραμελώνουμε τους ξηρούς καρπούς. Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα, και την βάζουμε σε ένα μέτριο μπολ.
2. Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε την dulce de leche με την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι η dulce de leche να λιώσει και να ενσωματωθεί με την κρέμα. Το μείγμα θα είναι πολύ παχύ, και ίσως να υπάρχουν μερικά κομμάτια εδώ και εκεί. Ζεσταίνουμε λίγο ακόμα το μείγμα μέχρι να διαλυθούν.
3. Ρίχνουμε το καυτό μίγμα πάνω στην τεμαχισμένη σοκολάτα, και αφήνουμε για ένα λεπτό να μαλακώσει η σοκολάτα. Στη συνέχεια ανακατεύουμε καλά όλα μαζί έως ότου λιώσει η σοκολάτα και έχουμε ένα λείο μίγμα. Εάν εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα κάποια κομμάτια από την dulce de leche, το βάζουμε σε ένα δυνατό μπλέντερ, ή με το ραβδομπλέντερ, και το χτυπάμε για λίγο.
4. Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα μπολ, και σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη να εφάπτει στο μίγμα, και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να γίνει αρκετά σταθερό για να πιάνεται, περίπου 1 ώρα.
5. Καλύπτουμε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα, και ρίχνουμε το κακάο σε ένα ρηχό μπολ. Χρησιμοποιώντας ένα μικρό κουτάλι, κόβουμε από το μίγμα μικρές μπάλες. Πασπαλίζουμε τα χέρια σας με τη σκόνη κακάο και πλάθουμε τα χέρια μας τα μπαλάκια, να γίνουν στρογγυλά. (καλό θα είναι να φοράμε γάντια) Επαναλαμβάνουμε έως ότου φτιάξουμε όλο το μίγμα σε μικρά μπαλάκια.

6. Καλό θα ήταν εάν έχουμε χρόνο, να αφήσουμε τα μπαλάκια για μερικές ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, περίπου 30 C. βαθμούς. Αυτό θα βοηθήσει τα σοκολατάκια μας να τα γκαναζάρουμε, διότι θα σχηματίσουν μια κρούστα εξωτερικά. Διαφορετικά τα βάζουμε στο ψυγείο για 45 λεπτά, να παγώσουν λίγο.
7. Λιώνουμε τη σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων, ή σε μπεν μαρί, να έχει θερμοκρασία 35-40 βαθμούς το πολύ. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, βουτάμε ένα ένα σοκολατάκι στη λιωμένη σοκολάτα, και το τοποθετούμε ξανά στο ταψί με την λαδόκολλα. Ενώ είναι ακόμα υγρή η σοκολάτα, πασπαλίζουμε στην κορυφή μια πρέζα ψιλοκομμένους και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Τελειώνουμε έτσι με όλα τα σοκολατάκια.
8. Αποθηκεύουμε τα σοκολάτα Dulce de Leche σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο, για έως και δύο εβδομάδες. Για την καλύτερη γεύση και υφή, να φέρνουμε σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρισμα.
Απόδοση: 50 σοκολατάκια

3 σχόλια:

  1. Πραγματικά τα εγκεφαλικά πρέπει να είναι απανωτά! Τα εβαπορέ γίνονται και στην χύτρα Dulce de Leche, σε μισή ώρα είναι έτοιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή