Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Η συγκλονιστική ιστορία του κύριου Γιάννη: Τα έχασε όλα σε μια νύχτα και τώρα ζει μόνος στον δρόμο!




Ο κύριος Γιάννης είναι 67 ετών. Απόφοιτος της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς, εργάστηκε ως έμπορος και ζούσε με υψηλό βιοτικό επίπεδο μέχρι που εν μια νυκτί τα έχασε όλα...Τα χρέη και τα δάνεια τον έπνιξαν, έχασε το σπίτι του και διαλύθηκε η οικογένειά του. Τα παιδιά του τον έχουν εγκαταλείψει. Σήμερα βρίσκονται στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Τα τελευταία 5 χρόνια της ζωής του παραμένει άστεγος και αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα αλκοολισμού. Οπως λέει στο TheTOC ο πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) Praksis, (στην οποία ο κ. Γιάννης απευθύνθηκε για βοήθεια), Τζανέτος Αντύπας, ο κ. Γιάννης βρίσκεται σε μια διαδικασία απεξάρτησης αλλά και εργασιακής επανένταξης. «΄Ηδη εργάζεται σε 4ωρη απασχόληση σε μια μικρή βιοτεχνία. Του παρέχονται όλες οι υπηρεσίες από την Praksis, κάνει μπάνιο, πλένει τα ρούχα του για να πηγαίνει καθαρός στη δουλειά του μέχρι να μαζέψει τα πρώτα χρήματα ώστε να μπορέσει να δώσει το "καπάρο" μπροστά για να μπει στο σπίτι του».
Απίστευτα νούμερα: 413 απόφοιτοι Λυκείου, 210 πτυχιούχοι ΑΕΙ - ΤΕΙ, 26 με μεταπτυχιακό
Είναι εντυπωσιακοί οι αριθμοί που μαρτυρούν το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των Αστέγων της Αθήνας. Σε ένα σύνολο 6.500 ανθρώπων που έχουν επισκεφθεί τα Κέντρα της Praksis σε αλεπαλληλες επισκέψεις σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, 413 άτομα είναι απόφοιτοι Λυκείου, 210 άτομα είναι κάτοιχοι πτυχίου ΑΕΙ ή ΤΕΙ. ενώ γύρω στα 26 άτομα έχουν μεταπτυχιακό, σύμφωνα πάντα με τον κ. Αντύπα.
Πως μπορούμε να βοηθήσουμε
Η κάθε μια περίπτωση είναι διαφορετική και μοναδική. Μπορεί να βοηθήσει κανείς είτε εθελοντικά, είτε σε είδος - «Πάντα αναρτάμε τα τρόφιμα που χρειαζόμαστε... », μας λέει ο κ. Αντύπας. «Σε πρώτη προτεραιότητα είναι οι μπάρες δημητριακών... Μπορεί ο καθένας να αγοράσει 5 μπάρες δημητριακών και να τις φέρει στο κέντρο. ιδιαίτερα χρήσιμες είναι επίσης οι σταφίδες τις κρύες μέρες του χειμώνα». Η Praksis, όπως και άλλες οργανώσεις έχουν την ανάγκη εθελοντών. «Χρειαζόμαστε εθελοντές. Τώρα ειδικά που οι θερμοκρασίες πέφτουν και είμαστε "αγκαλιά με τους μετεωρολόγους", σκεφτόμαστε πως θα λειτουργούμε τα Κέντρα σε καθημερινή βάση για να δίνουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να έρχονται ακόμα και με sleeping bags. Οι θερμοκρασίες πέφτουν. Οπότε αν δεν παραχθούν σε κρατικό επίπεδο κάποιες δομές για να μπορούν οι άνθρωποι να κοιμούνται είναι εντελώς απροστάτευτοι...
http://www.praksis.gr/el/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου