Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Μήπως μας κοροϊδεύουν; Όλη η αλήθεια για τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα!




Ποιος πληρώνει ακριβότερα τα είδη πρώτης ανάγκης; Οι Έλληνες καταναλωτές ή οι αντίστοιχοι Ευρωπαϊοι; Εντάξει, η βέβαιη απάντησή είναι “ας είχαμε και εμείς τους μισθούς των Ευρωπαίων και ας πληρώναμε περισσότερα”.Σε κάθε περίπτωση πάντως, το crash test έχει το δικό του ενδιαφέρον.
Ο Μαρινόπουλος, ο ΑΒ Βασιλόπουλος, ο Σκλαβενίτης και άλλα ελληνικά supermarket, όπως ο Βερόπουλος, ο Μασούτης και τα My Market, είναι πιο φθηνά από τα βρετανικά Asda, Sainsbury’s, Tesco, Waitrose, Ocado, τα γαλλικά: E. Leclerc, Auchan, Carrefour,InterMarche αλλά και τα ισπανικά: Alcampo, Caprado, Carrefour, Eroski, El corte Ingles και Mercadona.
Εν ολίγοις αυτό συμπεραίνει η τετραμηνιαία έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που δείχνει ότι το καλάθι της νοικοκυράς, παρά τις αυξήσεις στον ΦΠΑ, είναι φθηνότερο στην Ελλάδα συγκριτικά με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, ακόμη και την Ισπανία με τις διαφορές στις μέσες τιμές να ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 60%.
10-11-2015_sx1
Η σύγκριση των μέσων τιμών των καλαθιών δείχνει ότι και οι τρεις παραπάνω χώρες τον Οκτώβριο (2015) -περίοδος κατά την οποία διενεργήθηκε σύγκριση τιμών σε τυπικό καλάθι προϊόντων των supermarketέχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα, 8% η Ισπανία, 38% η Γαλλία και 44% το Ηνωμένο Βασίλειο. Η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρέσουμε τον αναλογούντα ΦΠΑ ανά χώρα για να αντιληφθούμε τις πραγματικές τιμές των προϊόντων. Η σύγκριση των καλαθιών σε αυτή την περίπτωση δείχνει ότι οι τρεις χώρες έχουν ακόμα πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα η Ισπανία κατά 18%, η Γαλλία κατά 51% και η Αγγλία κατά 60%.
Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, οι παραπάνω μεταβολές είναι αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης διαφοράς που έχει ο χαμηλός ΦΠΑ ανά χώρα (πρόκειται για τον ΦΠΑ που αναφέρεται σε τρόφιμα και ποτά). Στην Ελλάδα αυτός ο ΦΠΑ από τον Ιούλιο 2015 είναι 13% και 23% για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, κάποιες από τις οποίες συμμετέχουν στο δείγμα της έρευνας, όπως είναι τα έλαια, ο καφές, τα γλυκά, τα σνακς και τα αρτοποιήματα. Ο ΦΠΑ είναι σημαντικά υψηλότερος από την Αγγλία (0%), τη Γαλλία (10% και 5,5%) και την Ισπανία (10% και 4%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.
10-11-2015_sx2

Πηγή: kalimeraellada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου