Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΣΟΚ: Δεν φαντάζεστε τι βρήκαν σε σούπερ μάρκετ και ακόμα δεν μπορούν να συνέλθουν;




Περισσότεροι από 200 σκελετοί βρέθηκαν στοιβαγμένοι στη σειρά σε ομαδικό τάφο κάτω από ένα σούπερ μάρκετ, στο κέντρο του Παρισιού.

Η τοποθεσία όπου βρέθηκαν, λειτούργησε από τον 12ο μέχρι τον 17ο αιώνα ως νεκροταφείο νοσοκομείου, αλλά πιστεύεται ότι δεν πρόκειται για τα συγκεκριμένα πτώματα (είχαν μετακινηθεί κατά τον 18ο αιώνα στις Κατακόμβες του Παρισιού που στέγασαν τα οστά των έξι εκατομμύρια ανθρώπων που μεταφέρθηκαν από τα νεκροταφεία της πόλης, 200 χρόνια πριν).

Οι ιδιοκτήτες του σούπερ μάρκετ «Monoprix» κάλεσαν αρχαιολόγους να επιθεωρήσουν τον χώρο πριν ξεκινήσουν οικοδομικές εργασίες. Περίμεναν ότι θα υπήρχαν κάποια ερείπια στο έδαφος, αλλά ήταν μεγάλη έκπληξη όταν βρήκαν έναν μεγάλο αριθμό πτωμάτων που ήταν στοιβαγμένα στη σειρά, στο υπόγειο του καταστήματος.

«Περιμέναμε ότι θα υπήρχαν κάποια οστά, επειδή γνωρίζαμε ότι εδώ ήταν περιοχή νεκροταφείου, αλλά δεν πιστεύαμε ότι θα βρίσκαμε έναν ομαδικό τάφο», δήλωσε ο Pascal Roy, διευθυντής του σούπερ μάρκετ.

Οι αρχαιολόγοι από το γαλλικό «Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικής Αρχαιολογικής Έρευνας» (INRAP) έχουν ήδη προγραμματίσει τη διεξαγωγή τεστ DNA για να επιβεβαιώσουν τις υποψίες τους ότι οι άνθρωποι που βρέθηκαν θαμμένοι στο νεκροταφείο του παλιού νοσοκομείου ενδέχεται να είχαν πεθάνει από πανούκλα ή σε λιμό.

Στην ευρύτερη περιοχή, έχουν ήδη ανακαλυφθεί 8 πολλαπλές ταφές. Επτά από αυτές περιείχαν ομαδικούς τάφους που περιείχαν λείψανα έως είκοσι ατόμων, ενώ ο όγδοος περιλαμβάνει περισσότερα από 150 άτομα θαμμένα σε πολλά επίπεδα.

«Το εκπληκτικό είναι ότι τα σώματα δεν είχαν "ριχθεί" σε τάφους, αλλά τοποθετήθηκαν εκεί με προσοχή. Ηταν άνδρες, γυναίκες και παιδιά, τοποθετημένοι δίπλα δίπλα για εξοικονόμηση χώρου», δήλωσε η αρχαιολόγος Isabelle Abadie.


Τα πτώματα φαίνεται να είχαν θαφτεί όλα την ίδια στιγμή, κάτι το οποίο φανερώνει ότι μπορεί να ήταν θύματα λιμών που έπληξαν το Παρίσι κατά τον 14ο, 15ο και 16ο αιώνα.

Ανάμεσα στα οστά βρέθηκαν θραύσματα της μεσαιωνικής κεραμικής.

Τα ερείπια θα μεταφερθούν για μελέτη από την αρχαιολογική υπηρεσία, ενώ στη συνέχεια το κράτος θα αναλάβει την τελευταία τους κατοικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου