Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015

ΤΩPΑ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΝΙΚΟΣ για Μέρκελ-Σόιμπλε !! "ΔΥΣΤΥΧΩΣ για την Γερμανία θα αναγκαστεί να..."


"Η Γερμανία θα αναγκαστεί να συμφωνήσει στην απομείωση του ελληνικού χρέους"

"Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ" 
ΕΚΤΙΜΑ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΟΒΟΥΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΌ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Παιχνίδια με τις λέξεις; Αυτό εκτιμά ότι κάνει η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, η εφημερίδα Die Zeit, αφού όπως αναφέρει ναι μΕν θέλει να αποφύγει ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, είναι όμως σχεδόν βέβαιο ότι θα αναγκαστεί να συμφωνήσει σε μια απομείωσή του.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε επιστολή του προς τους Γερμανούς βουλευτές επισημαίνει ότι «ενδέχεται να γίνει λόγος για μια περαιτέρω ελάφρυνση των όρων αποπληρωμής» των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται «για κούρεμα».
Εξάλλου είναι γνωστό, ότι ο Σόιμπλε υποστηρίζει ότι το κούρεμα του χρέους μιας χώρας δεν είναι εφικτό στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Όμως στην περίπτωση της Ελλάδας, εξηγεί η Zeit, η γερμανική κυβέρνηση έχει βρεθεί σε μια πολύ δύσκολη θέση. Από τη μία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει θέσει ως προϋπόθεση για την περαιτέρω συμμετοχή του στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας την ελάφρυνση του χρέους της. Και από την άλλη η ίδια η Μέρκελ έχει υποσχεθεί στους Γερμανούς βουλευτές ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα βοήθειας.

Αν η γερμανική κυβέρνηση υποχωρήσει και δεχθεί μια απομείωση του ελληνικού χρέους, φοβάται ότι στο εσωτερικό της χώρας θα την κατηγορήσουν ότι δεν τηρεί τον λόγο της. Αλλά και αν δεν υποχωρήσει και κατά συνέπεια αποχωρήσει το ΔΝΤ κινδυνεύει να αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα.

Τώρα λοιπόν, σημειώνει η Zeit, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει μέτρα που οικονομοτεχνικά θα έχουν τις ίδιες συνέπειες με ένα κούρεμα του χρέους της Ελλάδας, τα οποία όμως θα αποφύγει να ονομάσει «κούρεμα».

Γι’ αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ λοιπόν, βλέπουμε τελευταία να γίνεται όλο και πιο συχνά λόγος για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής του, ώστε η γερμανική κυβέρνηση να συνεχίσει να μπορεί να ισχυρίζεται ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα λάβουν το σύνολο των χρημάτων που έδωσαν στην Αθήνα.

Αυτό όμως είναι μια αυταπάτη, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, καθώς η τρέχουσα αξία του συνόλου των μελλοντικών πληρωμών θα μειωθεί. Με άλλα λόγια: "κάποια στιγμή η επιτρεπτή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μετατραπεί στο υπαγορευμένο κούρεμα, όμως το πότε δεν μπορεί κανείς να το πει."

Αυτή τη στιγμή ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα ξεπερνά τα 30 χρόνια, ενώ συζητείται αυτός να διπλασιαστεί και να φτάσει τα 60 χρόνια. Κάτι τέτοιο θα ικανοποιούσε το ΔΝΤ, όταν συζητήσει για το θέμα το φθινόπωρο, καταλήγει η Zeit...

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου