Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ -Ποιους θα επιβαρύνει περισσότερο


Παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ, ώστε φέτος να καταστεί πιο δίκαιος, επιβάλλοντας μεγαλύτερο βάρος στις υψηλότερες περιουσίες, εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην τηλεόραση της ΕΡΤ, δήλωσε: «Θα εξετάσουμε αλλαγές ώστε ο ΕΝΦΙΑ να καταστεί πιο δίκαιος και πιο αποτελεσματικός», αλλά διευκρίνισε ότι το συνολικό ποσό που θα εισπραχθεί από τον ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να αλλάξει.
Πάντως, δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες αναφορικά με τις αλλαγές που θα επιβληθούν, εξήγησε όμως ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση του σχεδιασμού».
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι οι εφορίες, κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, δεν θα λειτουργούν και τις πέντε ημέρες της εβδομάδας. Είπε ότι «θα είναι κλειστές μία ή δύο ημέρες, ώστε οι υπάλληλοι να συνδράμουν στους επί τόπους ελέγχους».
Σε σχέση με τους ελέγχους για τη λίστα Λαγκάρντ και τις άλλες συναφείς λίστες φοροδιαφυγής, ο υπουργός είπε ότι κάθε μήνα αυξάνεται η απόδοση από τους ελέγχους τους για το Δημόσιο, αλλά σημείωσε ότι δεν κατέστη δυνατό να γίνουν οι έλεγχοι που έπρεπε.
Οσο για τους ελέγχους στις καταθέσεις του εξωτερικού, ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι έχουν γίνει αρκετά πράγματα. «Βρισκόμαστε στη φάση ελέγχου, πρέπει να συνεχίσουμε» διευκρίνισε εν συνεχεία.
Όσον αφορά στην υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ο κ. Αλεξιάδης επανέλαβε ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση πέραν της 26ης Αυγούστου. Άλλωστε, πρόσθεσε, η υποβολή πηγαίνει καλά, σημειώνοντας ότι έχει οριστικοποιηθεί το 65% των δηλώσεων που αναμένονται.
Για τους συντελεστές του ΦΠΑ που αυξήθηκαν, ο υπουργός είπε ότι από τη συμφωνία με τους δανειστές προκύπτει ότι θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016 για ενδεχόμενη μείωσή τους, εφόσον υπάρξουν πρόσθετα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου