Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Πώς θα ρίξετε γρήγορα την πίεση χωρίς φάρμακα





Πώς μπορείτε να ρίξετε την πίεση χωρίς φάρμακα;

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση, αποτελεί το μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (εγκεφαλικά επεισόδια, στεφανιαία νόσο κτλ).

Υπολογίζεται δε πως περισσότεροι από το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από υπέρταση. Όσο υψηλότερη είναι μάλιστα η αρτηριακή πίεση, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης των παραπάνω νοσημάτων.

Εκτός από τα φάρμακα, η αλλαγή στον τρόπο ζωής και στις διατροφικές συνήθειες μπορεί σε κάποιο βαθμό να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης σε όλα τα υπερτασικά άτομα, ανεξάρτητα από το αν παίρνουν ή όχι αντιυπερτασικά φάρμακα. Σύμφωνα μάλιστα τους γιατρούς, σε πολλές περιπτώσεις οι δόσεις των φαρμάκων μπορεί να μειωθούν ή σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και να αποφευχθεί η θεραπεία με φάρμακα.

Τι να κάνετε:

• Η ελάττωση του σωματικού βάρους στους υπέρβαρους υπερτασικούς είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για τη μείωση της πίεσης χωρίς φάρμακα. Ακόμα και μικρή απώλεια βάρους (π.χ., 5 κιλά) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης, αλλά και στη βελτίωση άλλων παραγόντων που οδηγούν σε καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως είναι η χοληστερίνη και το σάκχαρο.

• Δίαιτα με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά, χωρίς λίπη, δηλαδή, διατροφή πλούσια σε κάλιο και ασβέστιο, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης.

• Η μείωση της πρόσληψης αλατιού με το φαγητό μειώνει την πίεση κυρίως στους υπερτασικούς μεγαλύτερης ηλικίας. Επιπλέον ενισχύει την αποτελεσματικότητα των αντιυπερτασικών φαρμάκων.

• Ο περιορισμός της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών (μέχρι δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες) επίσης μειώνει την αρτηριακή πίεση σε αυτούς που κάνουν κατάχρηση.

• Η σωματική άσκηση (γρήγορο περπάτημα ή ποδήλατο για τουλάχιστον μισή ώρα τη μέρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης και στη βελτίωση άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως είναι η αυξημένη χοληστερίνη και το σάκχαρο.

Ξέρατε ότι οι καπνιστές, οι ηλικιωμένοι, οι άντρες, οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση, τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων και οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή υπερλιπιδαιμία έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση;

Το «μαγικό» σκόρδο

Περιέχει μία ουσία, την αλισίνη, που του δίνει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά, η οποία βοηθά στην πτώση της πίεσης. Θεωρείται ότι η ουσία αυτή δρα στο ενδοθήλιο του αγγείου, εξομαλύνοντας τη λειτουργία του. Βέβαια, χρειάζεται να καταναλώνει κανείς τουλάχιστον 6 με 8 σκελίδες σκόρδου καθημερινά, ώστε να υπάρξει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Επίσης, για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τη διούρηση, και κατ’ επέκταση να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση, μπορούμε να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως: καρπούζι, πεπόνι, πορτοκάλι, μπανάνα, κεράσια, μούσμουλα, ροδάκινα, βερίκοκα, κάρδαμο, ρόκα, σέλινο, μαϊντανό.

Επίσης θα βοηθήσει αν τρώμε πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά και όσπρια.

Μείνετε όμως μακριά από: Όλες τις κονσέρβες, το έτοιμο φαγητό (να περιορίσουμε το φαγητό σε φαστ φουντ, εστιατόρια και τα σνακ, όπως πατατάκια, σάντουιτς κ.ά.) και αρτοποιήματα (ψωμιά, μπισκότα, κρουασάν, πίτες κλπ.)

Πηγή: fimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου