Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Τεράστια προσοχή: Αυτά είναι τα ένοχα συμπτώματα ότι έχετε όγκο στον εγκέφαλο!




Ο εγκεφαλικός όγκος αποτελεί ενδοκρανιακή πάθηση που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη διαίρεση κυττάρων, μέσα στον εγκέφαλο (γλοίωμα), στα κρανιακά νεύρα (ακουστικό νευρίνωμα), στις μεμβράνες που καλύπτουν τον εγκέφαλο (μηνιγγείωμα), στο κρανίο, ή μπορεί να εξαπλωθεί από κάποιον καρκίνο που εντοπίζεται σε άλλο μέρος του σώματος (μεταστατικοί όγκοι).
Ο όγκος εγκεφάλου μπορεί να είναι είτε καλοήθης είτε κακοήθης. Στην πρώτη περίπτωση έχει αργή ανάπτυξη και δεν εισχωρεί στον εγκέφαλο, ενώ στην δεύτερη περίπτωση, η ανάπτυξή του είναι γρήγορη και εισχωρεί στις εγκεφαλικές περιοχές. Κατά την κακοήθεια, ο όγκος πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα, διότι όσο πιο γρήγορα επιτελεσθεί η αφαίρεση, τόσο λιγότερη είναι η επίπτωση της κυτταρικής κακοήθειας.
Ποια είναι τα συμπτώματα του όγκου του εγκεφάλου σε ενήλικες;
Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του όγκου και την τοποθεσία,επειδή οι λειτουργίες του σώματος ελέγχονται από καθορισμένες περιοχές του εγκεφάλου.Οπου βρίσκεται ο όγκος επηρεάζει τον τρόπο που τα συμπτώματα εκδηλώνονται.
Ένα κοινό αρχικό σύμπτωμα ενός όγκου του εγκεφάλου είναι ο πονοκέφαλος πού δεν ανταποκρίνεται στην αναλγητική αγωγή.Πρέπει να λάβουμε υπόψην ότι οι περισσότεροι πονοκέφαλοι δεν έχουν σχέση με όγκους στον εγκέφαλο.
Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Αλλαγές στην ομιλία ή την ακοή
Αλλαγές στην όραση
Προβλήματα ισορροπίας
Προβλήματα με τα πόδια
Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια ή τα πόδια
Προβλήματα με τη μνήμη
Αλλαγές στην προσωπικότητα
Αδυναμία συγκέντρωσης
Αδυναμία σε ένα μέρος του σώματος
Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από έναν αριθμό διαφορετικών παθήσεων. Μην υποθέσετε ότι έχετε όγκο στον εγκέφαλο μόνο και μόνο επειδή έχετε εμφανίσει ορισμένα από αυτά. Ελέγξτε τα με το γιατρό σας.

Πώς διαγιγνώσκεται ο όγκος του εγκεφάλου;
Για τη διάγνωση ενός όγκου στον εγκέφαλο, ο γιατρός αρχίζει με ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας και λαμβάνοντας ένα ατομικό και οικογενειακό ιστορικό. Στη συνέχεια ακολουθεί η νευρολογική εξέταση, εάν υπάρχει λόγος υποψίας για όγκο στον εγκέφαλο, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες απεικονιστηκές εξετάσεις:
Αξονική τομογραφία (CT) ,
Μαγνητική τομογραφία (MRI) εγκεφάλου,
Αγγειογραφία ή MRA,
κλπ.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να ζητήσει μια βιοψία για να καθοριστεί ο τύπος του όγκου. Ένα δείγμα ιστού απομακρύνεται από τον εγκέφαλο με μια βελόνα μέσω μιας μικρής οπής στο κρανίο .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου