Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Μάγκες: Οι Έλληνες εισαγγελείς κέρδισαν τους Γερμανούς στο σκάνδαλο της Volkswagen! Δείτε τι συνέβη




Σθεναρά αντιστάθηκαν οι Έλληνες εισαγγελείς στο ενδεχόμενο να δώσουν τα "κλειδιά" της έρευνας για το σκάνδαλο της Volkswagen στους Γερμανούς συναδέλφους τους! Σε συνάντηση που είχαν στη Χάγη και στην οποία συμμετείχαν Εισαγγελείς από 18 χώρες οι εισαγγελείς, Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Ντζούρας, χρησιμοποίησαν ως "όπλο" τη στάση της Γερμανικής Δικαιοσύνης στο σκάνδαλο της Siemens προκειμένου να αρνηθούν να δώσουν την αρμοδιότητα της έρευνας για το "πειραγμένο" λογισμικό της αυτοκινητοβιομηχανίας αποκλειστικά στη Γερμανική δικαιοσύνη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε στο πλαίσιο της Eurojust οι Γερμανοί αξίωσαν να ασκηθεί δίωξη για το σκάνδαλο της Volkswagen μόνο στη χώρα τους και να μην κινηθεί ποινική διαδικασία σε καμία άλλη χώρα. Σύμφωνα με του Γερμανούς εισαγγελείς, οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί από τις άλλες χώρες θα πρέπει να αποσταλούν σ’ αυτούς γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει «επικάλυψη του αξιοποίνου».
Φυσικά η στάση αυτή της Γερμανίας δεν είναι..."αθώα" καθως για την υποθεση της αυτοκινητοβιομηχανίας σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία προβλέπεται μόνο η επιβολή χρηματικής ποινής και όχι ποινικές κυρώσεις.
Οι Έλληνες εισαγγελείς ωστόσο αντέδρασαν έντονα σε αυτό το ενδεχόμενο επικαλούμενoι την εμπειρία της Siemens. “Έκφράζουμε σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από τη Γερμανία, επειδή στο παρελθόν είχαμε πολύ κακή εμπειρία από την υπόθεση της Siemens, όπου τα κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα ”, είπαν οι δύο έλληνες εισαγγελείς αφήνοντας άφωνους τους Γερμανούς συναδέλφους τους που ασκούσαν έντονες πιέσεις προκειμένου να χειριστούν αποκλειστικά οι ίδιοι την υπόθεση στη χώρα τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η στάση των Ελλήνων εισαγγελέων επαινέθηκε από τους συναδέλφους των άλλων χωρών πλην της Γερμανίας και η κυρία Τουλουπάκη και ο κύριος Ντζούρας δέχθηκαν τα συγχαρητήρια από τη πολυμελή αντιπροσωπεία συναδελφων τους απο τις ΗΠΑ όπου έχει διενεργηθεί μεγάλη έρευνα για την υπόθεση. Αρνητικοί στις αξιώσεις των Γερμανών εμφανίστηκαν επίσης και οι εισαγγελικοί λειτουργοί από διάφορες χώρες όπως, ΗΠΑ, Πορτογαλία, Ισπανία , Ιταλία και Γαλλία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Ελλάδα πρόκειται να συνεργαστεί στενά με την Ιταλία και τη Γαλλία για την ανταλλαγή στοιχείων και την παροχή τεχνογνωσίας που θα διευκολύνουν την πορεία της έρευνας.
Σε ό,τι αφορά τα της συνάντηση τελικά αποφασίστηκε να επαναληφθεί προκειμένου οι Γερμανοί να εκθέσουν τα επιχειρήματα τους.
Υπενθυμίζεται πως στη χώρα μας διενεργείται από τον περασμένο Σεπτέμβριο η αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλ. Ζαγοραίος προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις ακόμη και σε βαθμό κακουργήματος όπως της απάτης σε βάρος του Δημοσίου που συνδέεται κυρίως με τα χρήματα που έχασαν τα δημόσια ταμεία από τα τέλη ταξινόμησης. Η έρευνα εκτείνεται από το 2011 και μετά ενώ δεν αποκλείεται να διευρυνθεί χρονικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετοχή στο σκάνδαλο εκπομπής ρύπων της VW φέρεται να έχει και η BOSH ως προς το σκέλος του επίμαχου λογισμικού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου