Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

Ακυρώθηκε το Μνημόνιο της Ελλάδας με το ΔΝΤ!

Στην ακύρωση του υφιστάμενου μνημονίου μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΔΝΤ προχώρησαν από κοινού οι 2 πλευρές, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. 

Όπως διευκρινίζουν, η απόφαση αυτή ελήφθη για να αποφευχθούν διοικητικά κόστη που συνδέονται με την παραμονή του μνημονίου σε ισχύ, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την σύνταξη νέου μνημονίου.

Σημειώνεται ότι επισήμως το Μνημόνιο του 2012 έληγε τέλος Μαρτίου του 2016.

Τι προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές 

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα - όπως και όλα τα κράτη σε πρόγραμμα - συνάπτουν ξεχωριστό μνημόνιο με ΔΝΤ. Το μνημόνιο αυτό (MEFP) είχε συνάφθεί το 2012 και παρέμενε ανενεργό τον τελευταίο χρόνο. Το υπόλοιπο των διαθέσιμων δόσεων ήταν στα 16 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους θεσμούς τον Ιούλιο - Αύγουστο του 2015 προέβλεπε την υποβολή έγγραφου αιτήματος του υπ. Ευκλείδη Τσακαλώτου για την σύναψη νέου, τρίτου δάνειου που θα αποφασιζόταν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ευρωπαϊκού μνημονίου (MOU), η οποία τώρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το συνολικό ποσό του δανείου που δικαιούται η Ελλάδα από τους 4 θεσμούς (86 δις. ευρώ) θα αναδιαμορφωθεί ανάλογα με την αξία του δανείου που θα αποφασίσει να διαθέσει το ΔΝΤ στο νέο αυτό μνημόνιο, δηλαδή θα παραμένει στα 86 δις.

Το ΔΝΤ έχει κάνει σαφές, ωστόσο, μέσω επίσημης τοποθέτησης του P. Thomsen ότι ζητάει επιπλέον δημοσιονομικά μετρά, για να εξασφαλίσει το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 % του ΑΕΠ. Υπολογίζει, μάλιστα, τα μέτρα μέχρι 9 δισ. ευρώ έως το 2018. 

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις 

Ήδη τεχνικά κλιμάκια του Ταμείου βρίσκονται στην Αθήνα, μαζί με τους υπόλοιπους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών, επιχειρώντας να υπάρξει σύγκληση απόψεων στο δημοσιονομικό πεδίο.


Εντός εβδομάδος αναμένεται σύμφωνα με κοινοτικές πηγές να καταφτάσουν και τα διαρθρωτικά κλιμάκια των τεσσάρων θεσμών (τα αρμόδια για τράπεζες, αποκρατικοποιήσεις, αγορές) ενώ αν υπάρχει ομαλή εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις, από βδομάδα θεωρείται εφικτό να κατέβουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει "κλειδώσει" αυτό το ραντεβού.

Το ΔΝΤ θα πρέπει να συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση για το τρίτο πρόγραμμα, αν όχι έως ότου κλείσει το staff level agreement (συμφωνία επί της αρχής σε επίπεδο επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών), τότε το αργότερο έως το Eurogroup που θα επικυρώσει πολιτικά τη συμφωνία για την πρώτη επικαιροποίηση του μνημονίου. Διαφορετικά, εξηγούν αρμόδιες πηγές, δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το ζήτημα παρεμβάσεων στο ελληνικό χρέος, αφού προϋπόθεση από κοινοτικής πλευράς προς το παρόν είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου