Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2016

Σίγουρα σου αρέσει η σοκολάτα! Ξέρεις όμως τι είναι στην πραγματικότητα;




Η σοκολάτα είναι το αγαπημένο μας γλύκισμα, δύσκολα θα βρεις κάποιον που να μην του αρέσει. Τις περισσότερες φορές όμως είναι ο απαγορευμένος καρπός, ειδικά σε περιόδους δίαιτας. Μάθε τι ακριβώς περιέχει η αγαπημένη σου σοκολάτα και σταμάτα να
νιώθεις τύψεις κάθε φορά που την επιλέγεις, αφού τα οφέλη που σου προσφέρει είναι πολύ περισσότερα απ’ ότι νομίζεις!

Η «ανατοµία» της σοκολάτας
– Καφεΐνη: Διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστηµα.
– Πρωτεΐνες: Απαραίτητες στο µεταβολισµό των κυττάρων.
– Σίδηρος: Αναγκαίος στη σύνθεση της αιµοσφαιρίνης, που µεταφέρει οξυγόνο στα ερυθρά αιµοσφαίρια.
– Χαλκός: Συµβάλλει στην ενεργειακή παραγωγή, στη σωστή δόµηση των οστών, στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήµατος και στην αποθήκευση σιδήρου.
– Ασβέστιο, φώσφορο και µαγνήσιο: Έχουν καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή, τη συντήρηση και το µεταβολισµό των οστών και των δοντιών.
– Λιπαρά: Ανάλογα µε το είδος της, η σοκολάτα αποτελείται µέχρι και κατά 50% από κορεσµένα λίπη.
– Βιταµίνη Ε: Έχει αντιοξειδωτική δράση, είναι λιποδιαλυτή και σηµαντική για τη δοµή των µεµβρανών των κυττάρων.
– Φυτικές ουσίες: Το κακάο περιέχει περισσότερες από 600 φυτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες.
Τα είδη της σοκολάτας
Μαύρη σοκολάτα
Γνωστή και ως υγείας ή πικρή. Φτιάχνεται από βούτυρο κακάο, κααόµαζα και ζάχαρη. Όσο περισσότερο κακάο περιέχει τόσο πιο πικρή είναι η γεύση της.
Κουβερτούρα
Χρησιµοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική. Η διαφορά της από τη µαύρη είναι ότι το κακάο που περιέχει δεν ξεπερνά το 34%-40%.
Σοκολάτα γάλακτος
Ίσως η δηµοφιλέστερη κατηγορία σοκολάτας. Φτιάχνεται από κακάο, κακαόµαζα, ζάχαρη και γάλα.
Λευκή σοκολάτα
Παρασκευάζεται από βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα και διάφορα µυρωδικά όπως είναι η βανίλια. Διαφέρει από τις υπόλοιπες σοκολάτες γιατί δεν περιέχει κακαόµαζα, µόνο βούτυρο κακάο.
Γεµιστή σοκολάτα
Σε όλα τα είδη σοκολάτας µπορούν να προστεθούν υλικά όπως είναι ξηροί καρποί, πραλίνα, καραµέλα, φρούτα κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου