Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ «ΔΩΡΟ» | ΔΕΣ πόσα χρήματα θα μπορείς να "σηκώνεις" από εδώ και πέρα;;
- Τί αλλάζει στα capital controls ;;

- Μάθε πόσα χρήματα θα μπορείς να "σηκώνεις" από εδώ και πέρα;

«Δώρο» για τις γιορτές που έρχονται, προσανατολίζεται η ΕΚΤ και το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών που σχεδιάζει την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, μετά την υπερψήφιση και του νέου πακέτου προαπαιτούμενων που θα ξεπαγώσουν την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Παρά την κοινή ομολογία των τραπεζών ότι το ουσιαστικό «πράσινο φως» για την άρση των capital controls θα είναι η επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ, δηλαδή η κατ” εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, εντούτοις αναμένουν κάποιες κινήσεις χαλάρωσης πριν από το τέλος του έτους.
Πρόκειται για κινήσεις που θα αφορούν κυρίως στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο και τα εμβάσματα, αλλά και τις καταθέσεις και το όριο της εβδομαδιαίας ανάληψης μετρητών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει αποσταλεί στην ΕΚΤ σχετική επιστολή με αιτήματα των τραπεζών ώστε να διευκολυνθεί η διακίνηση του χρήματος, ειδικά για τις επιχειρήσεις.

Τι πρόκειται να αλλάξει πλέον στα capital controls:

α) να διευρυνθούν τα ποσά για εισαγωγές και οι εγκρίσεις να γίνονται χωρίς δικαιολογητικά

β) οι νέες καταθέσεις σε μετρητά να θεωρούνται ελεύθερα κεφάλαια (νέο χρήμα)

γ) να καταργηθούν οι περιορισμοί για το άνοιγμα νέων λογαριασμών και να μπορούν να μπαίνουν συνδικαιούχοι, ειδικά για λογαριασμούς επιχειρήσεων

δ) να μπορούν να «σπάσουν» προθεσμιακές καταθέσεις, και

ε) το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών να ανέβει από τα 420 στα 500 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου