Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΚΤΑΚΤΟ...ΠΕΘΑΝΕ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ(ΦΩΤΟ)


Έφυγε από τη ζωή η Βούλα Ζουμπουλάκη

Η σημαντική Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου ήταν 91 ετών


Σε ηλικία 91 ετών απεβίωσε η Βούλα Ζουμπουλάκη, μία από τις πιο σημαντικές Ελληνίδες ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου. H κηδεία της θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου στο Α Νεκροταφείο στις 16.00.
Γεννημένη στο Κάιρο της Αιγύπτου στις 24 Σεπτεμβρίου του 1924, η Βούλα Ζουμπουλάκη μπήκε στη Νομική Σχολή Αθηνών για να ικανοποιήσει την επιθυμία των γονιών. Ωστόσο, παράλληλα σπούδαζε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στη Σχολή Μονωδίας του Εθνικού Ωδείου.
Μαθήτρια ακόμα της σχολής του Εθνικού, γνώρισε τον Δημήτρη Μυράτ με τον οποίο παντρεύτηκε στο Κάιρο το 1951. Η Μαρτίριο από το «Σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα», είναι ο πρώτος της σημαντικός ρόλος, στο θέατρο Κοτοπούλη, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή. Στο ίδιο θέατρο, διευθυντής του οποίου ήταν ο Δημήτρης Μυράτ θα συνεχίζει με παραστάσεις όπως: «Φαύλος κύκλος» του Ψαθά, «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ, «Επτά χρόνια φαγούρα» του 'Αξελροντ, «Η δικηγορίνα» του Βενέιγ, «Λυσσασμένη γάτα» του Ουΐλλιαμς κ.ά.
Από το 1957, πρωταγωνιστεί στον θίασο του Δημήτρη Μυράτ . Μετά το θάνατο του συζύγου της το 1991, συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο, και με το Μοντέρνο Θέατρο του Γιώργου Μεσσάλα.


Στον κινηματογράφο, την θυμόμαστε ως την Αννέτα στη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, να τραγουδά το «Εφτά τραγούδια θα σου πω», ενώ έχει παίξει σε ακόμα εννέα ταινίες. Για την τελευταία της ταινία τους «Αθηναίους» του Γιάννη Αλεξάκη, το 1990, απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Ποιότητας στην κατηγορία Β' ρόλου.


Η Βούλα Ζουμπουλάκη έχει τιμηθεί με το Α' Βραβείο Φεστιβάλ Λισσαβόνας (1964), με το Α'βραβείο ηθοποιίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1966 αλλά και με το Α' Έπαθλο Μ. Κοτοπούλη (καλύτερης ηθοποιού) το 1961.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου