Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

ΤΩPΑ ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ | ΔΕΙΤΕ πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες;;






Απάντηση στο ερώτημα που καίει όλους τους Έλληνες έδωσε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση. Τι φοβερό δήλωσε για τον Σόιμπλε;
"Το Eurogroup είναι μια διαδικασία συνεχούς διαπραγμάτευσης", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
"Σήμερα το πρωί η καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε πως πρέπει να περιμένουμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Το Eurogroup ακολούθησε αυτή τη γραμμή, που δεν ήταν άποψη όλων των Ευρωπαίων", είπε ο Έλληνας υπουργός, διευκρινίζοντας πως για παράδειγμα ο γάλλος υπουργός Σαπέν έκρινε πως θα μπορούσε να συνεχιστεί.

"Το ΟΧΙ αφορά μια συγκεκριμένη λογική πρόταση που μας ήρθε από τους θεσμούς", εξήγησε αναφερόμενος στη συμφωνία που θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού.

"Είμαι πολιτικός 5-6 μήνες. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση η πλήρης αναντιστοιχία εκείνων που λέγονται κεκλεισμένων των θυρών και αυτών που λέγονται στις συνεντεύξεις Τύπου", δήλωσε και εξήγησε πως ο ίδιος έχει μια καλή σχέση με τον Σόιμπλε! "Με καταλαβαίνει και τον καταλαβαίνω", είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως ωστόσο "υπάρχει μια πλήρης αναντιστοιχία όσων μου λέει ο κ. Σόιμπλε προσωπικά και όσων λέει σε συνεντεύξεις Τύπου". Μάλιστα, σε αυτό το σημείο αποκάλυψε ότι άλλο άνθρωπο αντιμετωπίζει κατ΄ ιδίαν και άλλον βλέπει στην τηλεόραση!

Κατόπιν ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε πώς λειτουργεί το Eurogroup. "Πρώτα μιλάνε οι θεσμοί, μετά ο υπουργός της χώρας που έχει θέμα, μετά μιλούν οι υπόλοιποι και προσπαθούμε να βρούμε λύση", είπε, διευκρινίζοντας πως οι περισσότεροι υπουργοί έρχονται με θέσεις προαποφασισμένες. 
"Σήμερα καταθέσαμε νέες προτάσσεις πάνω στις δικές τους. Ήταν συγκεκριμένες όσον αφορά το ΦΠΑ, τις συντάξεις, θέματα αγοράς προϊόντων".

Αναφορικά με το πακέτο που προσφέρθηκε από τους Ευρωπαίους, ο Βαρουφάκης εξήγησε πως "ο λόγος που είπαμε όχι είναι ότι αυτό το πακέτο που μας πρόσφεραν, δεν ήταν βιώσιμο γιατί δεν είχε ενταχθεί σε ένα σχέδιο με αναδιάρθρωση χρέους και χρηματοδότηση".

Στο τέλος της συνέντευξης, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στο ερώτημα που "καίει" όλους τους Έλληνες σχετικά με τις τράπεζες. Όπως διαβεβαίωσε από τη στιγμή που ανακοινωθεί συμφωνία με τους δανειστές, τότε άμεσα θα ανοίξουν οι τράπεζες και θα καταργηθεί το capital control. Mάλιστα, όταν ο παρουσιαστής τον ρώτησε αν αυτό μπορεί να γίνει τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα πατώντας ένα μόνο κουμπί, απάντησε θετικά, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι διαφορετικό από εκείνο της Κύπρου, που το capital control κράτησε μήνες.

"Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχουν την Δευτέρα λεφτά στα ΑΤΜ. Έκλεισαν τις τράπεζές μας για να μας εκβιάσουν. Διαχειριζόμαστε την κρίση αυτή με ψυχραιμία. Να πάμε νηφάλια και ψύχραιμα στο δημοψήφισμα. Η θέση μας είναι μέσα στο ευρώ. Δεν θα αλλάξουμε γραμμή στη διαπραγμάτευση. Είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε και σκληρά μέτρα αρκεί να είναι μέσα σε ένα βιώσιμο πλαίσιο και να μη χρειαστεί αργότερα να κάνουμε τις ίδιες συζητήσεις που κάνουμε σήμερα", τόνισε και κατέληξε:

"Δεν είμαστε το ίδιο με την Κύπρο. Δεν έχουμε τραπεζικό πρόβλημα. Στην Κύπρο έγινε το αντίθετο απ’ ότι εδώ. Το πρόβλημα στις τράπεζες μεταφέρθηκε στη κυβέρνηση. Όταν βρούμε λύση, η ΕΚΤ θα πατήσει ένα κουμπί, θα αυξηθεί ο ELA και οι τράπεζες θα ανοίξουν και πάλι χωρίς να έχουν το παραμικρό πρόβλημα"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου